Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)

Als voedingscoach én ervaringsdeskundige behandel ik veel mensen in mijn praktijk met het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS). Mijn cliënten hebben vaak al vele onderzoeken, medicijnen, therapieën, diëten (fodmap) en consulten achter de rug. En hebben soms zelf te horen gekregen dat ze maar ‘moeten leren leven met die klachten’.
Dat zal je van mij nooit horen, in tegendeel juist!

Mijn werkwijze

In mijn praktijk werk ik met de EMB-bloedtest. Bij mensen met PDS zie ik vaak een patroon van tekorten en verstoringen die met reguliere onderzoeken niet zichtbaar worden.

De EMB-test helpt om deze blinde vlekken in kaart te brengen. Zo kunnen we veel gerichter aan de slag met voeding, suppletie en leefstijl. En dat werkt: veel van mijn cliënten geven aan zich al binnen enkele weken energieker te voelen, minder opgeblazen te zijn en meer rust in hun buik te ervaren.

De EMB-test is geen wondermiddel, maar wel een waardevol startpunt in het herstelproces. Juist bij chronische klachten zoals PDS kan het de ontbrekende puzzelstukjes geven.

 

EMB-test voor PDS

De EMB-bloedtest kijkt verder dan wat reguliere onderzoeken vaak laten zien en helpt om inzicht te krijgen in wat er echt speelt in jouw lichaam.

De EMB-test kan bij PDS onder andere inzicht geven in:

  • Darmverstoringen, zoals een disbalans in je darmflora of een verhoogde darmdoorlaatbaarheid (leaky gut)
  • Voedingsintoleranties, zoals lactose, gluten of andere triggers
  • Tekorten aan spijsverteringsenzymen
  • Verstoring in de opname van voedingsstoffen
  • Tekorten aan belangrijke vitamines en mineralen, zoals B12, magnesium, ijzer en zink
  • Stressbelasting en de invloed daarvan op je darmen
  • Verstoring in je lever- en galfunctie, die effect kan hebben op je spijsvertering
  • Hormonale disbalans, die vaak samenhangt met darmklachten

Juist bij PDS is het belangrijk om naar het totaalplaatje te kijken. Zo kunnen we samen gericht aan de slag met een persoonlijk plan dat past bij jouw lichaam en klachten.

EMB-test inplannen

 

Ervaringsdeskundige PDS

Zoals je onder het kopje over Tara kan lezen, heb ik zelf al jaren het prikkelbare darm syndroom. Na een bloedtest en coloscopie stelde de arts in het ziekenhuis deze diagnose. “Leer er maar mee leven,” zei hij. “En neem deze informatiefolder over PDS maar mee.”

Ondertussen werden mijn darmklachten steeds erger. Ik was soms zelfs zo ziek dat ik niet kon werken van de buikpijn en kramp. Ik werd ook steeds angstiger dat ik buikpijn zou krijgen als ik naar buiten ging. Zou ik vandaag klachten hebben? Of zouden mijn darmen rustig blijven? Ik ervaarde ook veel onbegrip: ‘ik heb ook wel eens buikpijn van het eten hoor’ hoorde ik regelmatig. Maar iemand met PDS heeft niet ‘wel eens buikpijn’, het is erger dan dat.

Ik heb alles geprobeerd, van medicijnen tot therapieën en diëten. Niks hielp. Een paar jaar geleden was ik er zo klaar mee dat ik besloot om zelf expert te worden op het gebied van PDS, om zo anderen (en mezelf) met hun klachten te helpen. Ik begon aan de studie Orthomoleculair Voedingsadviseur en volgde diverse verdiepingstrainingen over darmklachten en PDS. Ik las recente onderzoeken en bekeek Evidence based onderzoeken. Door al deze opgedane kennis leef ik nu al bijna 8 jaar zonder PDS-klachten. Het kan dus! En heb ik inmiddels al velen kunnen helpen om ook klachtenvrij te kunnen leven met PDS.

Benieuwd naar wat ik voor je kan betekenen? En naar mijn methode? Neem vrijblijvend contact met me op!

Contact opnemen